A szeles utakról az otthon melegébe

Egy-egy szelesebb őszi motorostúra során könnyen átfázhat az ember. Télen persze még rosszabb. Mindenkinek más szintű a tűrőképessége a hideg terén, de egy valami biztosan közös bennünk: nem szeretünk fázni. Vannak olyan tevékenységek, hobbik, szenvedélyek, amelyeknél elkerülhetetlen, hogy az orrodra fagyjon egy jégcsap, és átfázzanak a tagjaid. Egy szokványos motorozás után kicsit fogvacogva ültünk a haverokkal a nappaliban, és vártuk, hogy végre érezzünk valamit a fűtésből. Persze hiába vártuk, nem ment az olyan gyorsan. Idő közben hazaért az asszony, és kapóra jött fagyoskodó látványunk. Mindig tudja, hogyan lehet előnyt kovácsolni mások kárán, így fel is vetette, hogy elérkezett az ideje kicsit változtatni a fűtésünk jellegén, most már igazán beadhatnám a derekam, és beépíttethetnénk végre a padlófűtést. Ő már utána is nézett a dolgoknak, és már megvan a kiszemelt cég, ahonnan az elektromos padlófűtés árát is szeretné megérdeklődni.

Nagyon be volt zsongva, tudtam, hogy innentől kezdve már hajthatatlan, muszáj lesz végighallgatnom. Mint utóbb kiderült, nem nagyon kellett aggódnom afelől, hogy túl sok infóval tömné tele a fejem. Elmondta, hogy rátalált az Elektromos Fűtés Kft. oldalára, és szimpatikusnak találja. Bociszemeivel próbált meggyőzni, hogy mi bizony tőlük szeretnénk árajánlatot kérni. Ha az asszony szépen néz, nincs mese, jobb, ha igazat adunk neki. Amúgy sem nagyon akartam ellenkezni, hiszen maga a felmérés nem kerül sokba. Csak a munkadíjat kell megfizetnünk, valamint a kiszállási díjat. Hogy jobban értsétek, 100Ft/km + 5000Ft munkadíjjal kellett számolni. Ennyit megért párom elégedettsége, és persze az, hogy egy szakértő csapat mérje fel a terepet, ezáltal megtudjuk, milyen kiadások várnak ránk a közeljövőben.

Pár nap múlva már benne is voltunk a sűrűjében, a cég pár munkatársa eljött felmérni a lakást, és közben elmagyarázta, hogy mit is érdemes tudnunk az elektromos padlófűtés áráról, annak kalkulálásáról. Elsősorban fontos látniuk, hogy melyek azok a berendezések, amelyeknek állandó helyük van, mert nehezen, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak, és ezek mekkorák. Ismerniük kell a külső és belső falak méreteit, az elektromos hálózat kiépítettségét, valamint annak nyomvonalát is meg kell határozni. Most már túl bonyolultnak tűnik, mi? Pedig egyáltalán nem az, és ez még csak az eleje! Elmondták, hogy a falaktól 10 centis rést kell hagyni körben, és ebből következik a jó hír, hogy nem kell a teljes felületet lefedni a kívánt hatás eléréséhez, elég, ha az adott helységnek csak a 80%-a van lefedve az elektromos fűtőszőnyegekkel.

Miután megvannak a szükséges információk, a cég egy speciálisan erre a célra fejlesztett kalkulátorral végzi a számításokat. Az eredmények alapján megállapítható, hogy hány fűtőszőnyeg fektethető le az adott helységben, de ezeknek is megvannak ám a kritériumai. A fűtőszőnyegeknek van egy fix méretük, nem készülnek akármilyen méretben, ami fontos a rendelkezésre álló hely mérete miatt. A szőnyegek szélessége 0,5 illetve 1 méter, hosszúságuk pedig maximum 7 méter lehet, így a program mindenképpen úgy számol, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk a szőnyegméreteket illetően. A méretek mindenképpen kötöttek, ugyanis ezekben a szőnyegekben egyetlen fűtőszál fut, melyeket nem szabad megszakítani, ezért a szőnyeg nem vágható. Még további fontos információ, hogy két szőnyeget nem lehet egymásra tenni, ezen felül még csak minimálisan sem fedhetik egymást.

Nos, ezeknek az információknak ismeretében már érthető, miért is fontos, hogy profi szakértő csapat kezében legyenek a munkálatok az elejétől a végéig. Az elektromos padlófűtés ára ezen információk alapján került kiszámításra. Az Elektromos Fűtés Kft. az árba belekalkulálta a szőnyegeket, a tartozékaikat, valamint a munkadíjat is, tehát mi már a teljes körű szolgáltatás árát láthattuk. Ez megnyugtató, hiszen tudjuk, hogy nem lesz semmi utólagosan, vagy a munka közben felmerülő költség, hiszen a csapat már előre felkészült, így a váratlan problémákat is tudják kezelni, bár erre általában nincsen szükség. Miután úgy éreztük, hogy minden információt magunkba szívtunk, még arra hívták fel a figyelmünket, hogy ne vegyünk se kevesebb, se több szőnyeget a szükségesnél. Hogy kevesebbet miért ne, azt hiszem, magától értetődő. Többet pedig azért nem érdemes vásárolni, mert ezek a szőnyegek nehezen tárolhatóak, és mindannyian tudjuk, milyen az, ha valamit sokáig csak kerülgetünk… útban van. Mindig.

Ha még nem győztelek meg eléggé arról, hogy miért is jó az elektromos padlófűtés, akkor talán az tény, hogy hosszú távon pénzt spórol neked, már mindenképpen jobb irányba billenti a mérleget. Erre egyszer kell befizetned, nincsenek vele járó évente visszatérő problémák és kiadások sem. Az elektromos padlófűtés ára egyszer megfizetendő dolog, azonban hosszú távon mindenképpen kifizetődő, megtérül a befektetett összeg, és sok bosszúságtól is megkímél minket.

Én egyáltalán nem bántam meg, hogy beadtam a derekamat, és utánajártunk az elektromos padlófűtés árának, mert nem csak egy árajánlatot kaptunk, hanem hasznos információkkal is gazdagodtunk.