Az első motorom revitalizálása

A gyerekkori álmaimhoz nagyban hozzájárult apa, és a már említett kék motor, amellyel egyik nap hazaállított. Már akkor biztos voltam benne, hogy egyszer én is a saját motorommal fogok hazagurulni, de azt nem tudtam, hogy hamarabb, mint azt gondolom. Az érettségi után, apa el is vitt egy használt jármű kereskedésbe, ahol kiválaszthattam az én első motoromat. Nem volt olyan elképesztően klassz, mint azt szerettem volna, de a sajátomnak mondhattam, és ez óriási örömmel töltött el. Amikor beindítottam, éreztem rajta, hogy koszos a torka, és több sebből is vérzik, de tudtam, hogy egy kis javítgatás után úgy fog menni, ahogy én azt szeretném.

Hazavittük és elkezdtük átnézni apával és a bátyámmal. Megállapítottuk, hogy sok dolgon kell változtatni és több fontos alkatrészt is cserélünk, de nem voltunk elkeseredve. A bátyám felajánlotta a segítségét abban, hogy utánanéz olyan boltnak, ahol beszerezhetjük ezeket a dolgokat. Talált is egy honlapot, aminek webshopja is van, így onnan mindent be tudunk szerelni. Egy kis keresgélés után, a bátyám talált egy olyan speciális motorolaj adalékanyagok, amely pont arra jó, hogy az elöregedett mozgó alkatrészeket revitalizálja. Számomra ismeretlen fogalom volt ez a revitalizálás, úgyhogy megkértem, hogy magyarázza el, mégis mit jelent ez pontosan. Arról van szó, hogy ezt a gélt az olajtartályba kell juttatni, így az olaj segítségével kerül az egymással súrlódó elemek közé. Ott reakcióba lép a fém alkatrészek felső részével, és egy gyémánt keménységű, új bevonatot képez, amelyet szakszóval fémkerámia rétegnek neveznek. Ez abban segít, hogy megakadályozza a további kopást, illetve a meglévő kopások okozta további problémák kialakulását. Mivel jó áron hirdették a motorolaj adalékot , rendeltünk belőle apa és a bátyám motorjához is, annyira jókat írtak róla a korábbi vásárlók.

Teltek a napok, mi pedig haladtunk a motorommal, de mindig találtunk egy-egy újabb hibát, amit javítani kellett, úgyhogy ellátogattunk az autósboltba, ahol mindent megtaláltunk. Ezt a boltot egyébként ugyanaz a cég üzemelteti, mint a honlapot. Mivel személyesen akartunk megnézni néhány alkatrészt, elmentünk közösen, amolyan apa-lánya program keretein belül. Szaktanácsot is kértünk, az eladók pedig szívesen segítettek, viszont azt ajánlották, hogy még aludjunk a vásárlásra egyet, ha pedig még mindig bizonytalanok vagyunk valamiben, hívjuk az ügyfélszolgálatot, ott tudnak segíteni, sőt akár a rendelést is feladhatjuk telefonon keresztül, nem kell feltétlenül a webshopon át. Mivel a webshopban már volt tapasztalatunk, és maximálisan meg voltunk elégedve, így maradtunk annál, de másnap tényleg felhívtuk őket, hogy halljunk egy sokadik véleményt is az egyik dugattyúval kapcsolatban. A telefonban azt mondta az úriember, hogy ha nem tűnik szörnyen rossz állapotúnak a henger, akkor tisztítsuk ki, majd cseréljünk olajat, amelybe adagolunk a már említett motorolaj adalékból. Ő is kiemelte ennek hasznosságát, és a saját tapasztalatait tudta megosztani velünk, amely az volt, hogy nemrég egy oldtimer tulajdonosa lett, amelyben nagyrészt eredeti alkatrészek vannak. Ezeket nem cserélgeti csak úgy az ember, hiszen akkor az autó veszít az értékéből, viszont használhat ilyen revitalizáló gélt az állapotmegőrzés érdekében. Neki abszolút bevált, úgyhogy nyugodt szívvel ajánlja. Ekkor mondtuk, hogy mi már rendeltünk ebből, de köszönjük az információt, így biztosan hasznunkra lesz. A honlapot böngészve egyébként találtam néhány olyan terméket, amiket szintén be akartam szerezni, úgyhogy rendeltem ápolószereket, például lánckenő sprayt, meg bőrápolót, hiszen az ülés amúgy is új huzatot kapott, a ronda kopott helyett. A sokadik rendelés után, a futár már mosolygott, amikor meglátott, majd hozzátette, hogy biztos benne, hogy még fogunk találkozni.

Beletelt néhány hétbe, mire kellemesen zenélt a motor, de ma már azzal járok egyetemre, így minden nap megvan a motorosok által sokat emlegetett élmény!