Motoros túrán napelemekkel találkozunk

Egy régebbi bejegyzésemben meséltem arról, hogy a barátaimmal közösen tervezett európai motoros túra előtt tönkrement az összes cuccom, de a vége jól sült el, sikerült időben újakat beszereznem. Az új motoros ruhámban mentem a túrára, ami iszonyat jól sikerült, eddigi életem legnagyobb élménye volt. Összesen hatan mentünk, az útvonalunk Budapest-Pozsony-Bécs-Prága-Linz-Graz és onnan vissza Bp.-re volt. Életemben nem mentem még ennyit motorral, de akár most azonnal újra motorra pattannék, és megtennék egy hasonló kört, más városokban.

Ugye 3 országban jártunk így, Szlovákiában, Ausztriában és Csehországban. A legjobban Prága tetszett, de imádtam az osztrák falucskákban is a gyönyörű környezetben csak úgy suhanni. Mert nem csak autópályán mentünk, gyakran letértünk a környező falucskákba körbenézni.

Rengeteg érdekes dolgot láttunk, de a leg szembetűnőbb az volt, hogy mennyivel jobban élnek például Ausztriában, mint nálunk. Kiegyensúlyozottabbak az emberek, tisztább és rendezettebb a környezet az apró falvakban is. A legszimpatikusabb pedig az volt, hogy rengeteg ház tetején láttunk napelemeket felszerelve. Nálunk a napelem olyan ritka szinte, mint a fehér holló, de ott ez egyáltalán nincs így, teljesen hétköznapi, hogy majdnem minden harmadik családi házon napelem található. Legalább is, amerre mi jártunk, ott nagyon sok ház tetején volt. Lehet, hogy ők kapnak napelemre állami támogatást, vagy valami. Nagyon szimpatikus, hogy a szélerőművek mellett a napenergiát is hasznosítják, ezt eltanulhatnánk tőlük.

A haverjaim azonban nem sokat tudtak a napelemekről, ez kiderült, amikor az egyik megállás alkalmával erről kezdtem beszélni nekik. Rengeteg kérdést tettek fel ezzel kapcsolatban, és ezeknek jó részére én sem tudtam a választ, ezért rá kellett keresnem a neten. Találtam is egy szuper oldalt, ahol minden felmerülő kérdésre igen kimerítő választ adnak:

Miért jó napelem felszerelni a házra?
Mert ez egy nagyon környezetbarát megoldás arra, hogy csökkentsd a rezsi költségeit.

Hogyan termel a napelem áramot?
A napelemek a fény energiáját (foton energiát) alakítják át elektromos árammá. Azonban ez egyenáram, azonban az elektromos áramot használó berendezéseink váltóárammal működnek. Ezért szükség van egy bizonyos napelemes inverterre, ami egyenáramból váltóáramot csinál.

Mennyibe kerül?
Egy napelem rendszer ára nagyon sok mindentől függ. Mindenképpen közrejátszanak benne az ingatlan paraméterei, és hogy milyen fajta napelemről van szó.

Mennyi idő alatt térül meg?
Ez is az ingatlan adottságaitól függ pl. tájolás és dőlésszög), mindenkinek egyéni szám jön ki. De akit érdekel, a honlapon segítséget kap hozzá, hogy a saját háza adatainak megfelelően kiszámolja.

Ezeket a kérdéseket tették fel a barátaim, és a válaszokat mind megtaláltam rá a honlapon, és még többet is. A napelemek működésének elvét is leírják, de az felér egy kisebb fizika órával, és én ezzel most nem untatnék senkit.

Egy szó, mint száz, nagyon is megéri ellátogatni erre a honlapra, és miután az utolsó betűig mindent elolvastál, már olyan sok mindent fogsz tudni a napelemekről, hogy, egyszerűen nem lehet nem akarni egyet a saját házunk tetejére.

napelem állami támogatás
napelem állami támogatás